به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، پس از اعلام وزارت خزانه داري آمريکا مبني بر قرار گرفتن ?? فرد و شرکت ايراني و خارجي در فهرست تحريمهاي آمريکا تيم کارشناسان ايراني که به سرپرستي عباس عراقچي در وين در حال مذاکره با کارشناسان ?+? بودند نيز در اعتراض به بيانيه وزارت دارايي آمريکا پايتخت اتريش را ترک کرده به تهران بازگشتند.
پس از اين اقدام وزارت خزانه داري آمريکا بود که موجي از انتقادات داخلي نسبت به سياستهاي آمريکا درباره توافق ژنو به راه افتاد ائمه جمعه سراسر کشور به اين موضوع واکنش منفي نشان دادند و رييس مجلس نيز آمريکاييها را تهديد که از مفاد توافق تخطي نکنند و گرنه هر چه ببينند از چشم خودشان خواهند ديد. عباس عراقچي و سخنگوي وزارت امور خارجه نيز در اينباره موضع گرفتند حتي وزير امور خارجه روسيه نيز از امريکاييها خواست درباره توافق ژنو از خود مسئوليت بيشتري نشان بدهند يک مقام وزارت امور خارجه روسيه درانيباره گفته است: اقدام آمريکا «به طور جدي عمل به توافق ژنو را با دشواري مواجه ميکند زيرا اين توافق شامل وعده کاستن از تحريم هاست.»
اما آنچه بيش از همه درباره اقدام آمريکا توجهات را به خود جلب کرد واژهاي تحت عنوان نقض روح توفقنامه ژنو بود که ابتدا از سوي عباس عراقچي مطرح شد.
توافقنامه ژنو يک سند حقوقي است که ميان ايران و ? کشور امضاء شده است و به طور مشخص دولت آمريکا را ملزم ميکند از وضع تحريمهاي جديد تا ? ماه آينده عليه ايران جلوگيري کند. اظهارات آقاي عراقچي مبني بر نقض روح تواففنامه به اين معنا است که هنوز مفاد حقوقي (و يا احتمالاً کالبد توافقنامه در ادبيات آقاي عراقچي) نقض نشده است چنانکه هم وزير امور خارجه آمريکا و هم مايکلمان سخنگوي کاترين اشتون برخلاف انتظار موضوع را امري عادي تلقي کرده و گفتهاند تيم کارشناسان ايراني براي مشورتهاي بيشتر به تهران رفته و به زودي مذاکرات از سر گرفته خواهد شد.
در همين زمينه ماري هرف، سخنگوي وزارت خارجه آمريکا نيز، روز جمعه ?? آذرماه، اين موضوع را که اضافه شدن چند فرد حقيقي و حقوقي «خلاف روح تحريمهاي ژنو» است را رد کرده و ميگويد اين موضوع به اطلاع مقامهاي ايراني رسيده بود.
اکنون سوال اساسي اينجا است که چنانکه مطابق گفتههاي خانم هرف اين موضوع به اطلاع ايران رسيده است چرا همزمان سخنگوي وزرات امور خارجه و نيز عباس عراقچي نسبت به اعلام وزارت خرانه داري آمريکا چنين مواضعي گرفتند؟
دولت روحاني و تخم طلاي ژنو!
به کار بردن واژه «نقض روح توافق» از سوي عباس عراقچي ميتواند ما را براي رسيدن به پاسخ اين پرسش کمک کند. عراقچي نميتوانست بگويد آمريکا توافق را نقض کرده است زيرا چنانچه چنين ادعايي ميکرد ايران بايد از توافق خارج ميشد و به غني سازي خود همانند سابق ادامه ميداد. در آن صورت روحاني چه چيزي را بدست ميآورد؟
کلمه «هيچ» مناسبترين واژهاي است که ميتوان براي چنين وضعيتي به کار برد. براي روحاني و ظريف ژنو همه چيز است، فراموش نکنيم حسن روحاني در انتخابات با ذکر اين نکته که ميخواهيم چرخ سانتريفيوژها بچرخد و زندگي مردم هم بچرخد انتقادي زيرکانه را متوجه رقيب سياسي و انتخاباتي خود سعيد جليلي کرده بود.
هنوز پيش از آنکه مناظرهها و فضاي انتخاباتي در سراسر کشور داغ شود معاونان جليلي و روحاني در دانشگاههاي تهران و شريف بر سر اتخاذ سياستهاي هستهاي با هم سرشاخ شده بودند.
در نهايت آنکه پيروز ميدان انتخابات نام گرفت حسن روحاني بود و حالا بايد همه چيز را به سرعت سر و سامان ميداد از مذاکرات هستهاي تا وضعيت بد اقتصادي و سياسي. روحاني تمرکزش را بر روي مذاکرات هستهاي گذاشت. با رقيبان سياسياش صلح کرد و تمام تلاش خود را انجام داد تا فضاي داخلي را به سود ظريف آرام نگه دارد سياستي که حتي صداي اصلاح طلبان را هم درآورد.
و بعد، آن توافق رويايي؛ البته از ديدگاه ظريف و روحاني چرا که همان زمان هم انتقادات زيادي به اين توافق وجود داشت اما مشکل کار اين بود که اين توافق تنها دستاورد بود و بايد به خوبي بزرگنمايي ميشد.
مطبوعات و رسانههاي اصلاح طلب به خوبي اين کار را انجام دادند خود ظريف هم تا جايي که ميتوانست با مانورهاي فيس بوکياش و با ادا اطوارهاي مصدقياش تلاش کرد خود را در دل مردم جا کند هر چند در بازگشت از ژنو عليرغم تبليغات گسترده جمعيت چنداني هم در مراسم استقبال برايش هورا نکشيدند اما به هر حال همه چيز خوب پيش ميرفت تا روز پنج شنبه، روزي که روح ژنو آزرده شد. وزير امور خارجه شخصاً واکنشي نشان نداد اما وقتي آدم همه تخم مرغها را در يک سبد ميگذارد بايد هم مدام نگران سبدش باشد.
بهتر بود جواد ظريف و حسن روحاني در اين مدت به جاي تلاش براي بزرگنمايي يک توافقنامه حقوقي که البته روحش را به همين راحتيها ميتوان نقض کرد براي تقويت پشتوانههاي ملي توافق تلاش بيشتري ميکردند. براي مثال نيروهاي نظامي و نيز مردمي همچنين تقويت اقتصاد داخلي راه کار مناسبي بود تا کار به جايي نکشد که مقام بلند پايه وزارت خارجه با ناکامي از «نقض روح توافقنامه» سخن بگويد، راستي آقاي عراقچي روح توافقنامه ديگر چه صيغهاي است؟
منبع:افکار